Jij bent het doel, het gaat om jou

Jij bent het doel, het gaat om jou.

We leven in een wereld waar allerlei doelen zijn die we lijken te ‘moeten’ behalen. We ‘moeten’ een vak leren en uitoefenen, de relaties met onze partner onderhouden, met onze kinderen, familie en collega’s, we moeten gezond eten, ons huis onderhouden, liefst milieubewust leven, het nieuws volgen, sporten, ons persoonlijk ontwikkelen, Facebook bijhouden, en ook nog van het leven genieten: er moet nogal wat.


Als we niet oppassen worden die ‘moetens’ een doel op zich – in plaats van een middel om gelukkig te kunnen zijn.


In een ijzergieterij waar keukenkranen werden gemaakt zag ik eens hoe de lucht stoffig was, de machines stoffig waren, de mensen stoffig waren, de vloer niet meer te zien was door de dikke laag stof en zand: één stoffige boel. Het enige dat niet stoffig was, waren de keukenkranen. Die werden met de grootst mogelijke zorg behandeld. Je zag ze blinken: chroom, goudkleur: prachtig! Iedereen besefte dat de kranen mooi in de verpakking terecht moesten komen. Door de verkoop van de kranen werd immers ieders boterham verdiend. Dus was alles in die fabriek gericht op de kranen.


Tijdens coachgesprekken hoor ik regelmatig dat mensen veel energie en tijd kwijt raken door alle moetens in hun werk en hun privé-leven. Alsof ze een middel zijn voor iets anders, een werktuig, een machine – in plaats van het doel zelf. Zodat ze het in een vergadering niet durven te zeggen als ze iets niet begrijpen. Of geen andere optie zien dan om zélf een probleem op te pakken, want het moet toch worden opgelost. Of tegen een collega geen ‘nee’ kunnen zeggen die vraagt iets extra’s te doen. Of een klant of patiënt niet willen vragen of iets pas later mag worden afgeleverd of gedaan.

Maar naar mijn idee zijn wij zelf het doel. Soms een middel voor iemand anders, maar uiteindelijk net zo veel ‘doel’ als ieder ander mens.


In coachgesprekken en trainingen (leidinggeven, time-management, bezield leven) zie ik regelmatig mensen die ondersneeuwen in hun werk en in de wensen van anderen. Wellicht is mijn adagium ‘jij bent het doel, het gaat om jou’ voor jou minder relevant dan voor hen. Maar als je zelf ook wel ’s ondersneeuwt in het stof van alle moetens, bedenk dan dat jij het doel bent. Het gaat om jou.


Deel dit artikel:


Lees ook:

Wat moet ik nou? - gepubliceerd op 05-04-2017

El Nino en hartvaardigheden - gepubliceerd op 21-06-2016

Dweilen met de kraan dicht: hoe het in de toekomst anders kan - gepubliceerd op 03-05-2016

Leiderschapsstijlen in de 21e eeuw - gepubliceerd op 29-02-2016

Confronteren is geven - gepubliceerd op 17-12-2015

Leef je idealen: Levensgebieden (Nieuwsbrief 2 - september 2015) - gepubliceerd op 25-09-2015

Waar gaat het om in het leven? - gepubliceerd op 24-08-2015

'Leef je idealen: een nieuw begin' - Nieuwsbrief 1 (mei 2015) - gepubliceerd op 15-05-2015

De grote strijd - gepubliceerd op 13-05-2015

Een boer en een paard - gepubliceerd op 12-05-2015