RET-methode


De RET (Rationele Effectiviteit Theorie) is een methode om je ‘belemmerende’ gedachten bij te sturen naar ‘helpende’ gedachten. Een voorbeeld: de gedachte ‘Ik mag absoluut geen fouten maken’ veranderen in de ‘Het is misschien vervelend, maar geen ramp als ik een fout maak’ gedachte.


Toepassing

Herken jij jezelf als iemand die:

  • perfectionistisch is voor zichzelf of anderen?
  • door iedereen aardig gevonden wil worden?
  • eerder de negatieve dan de positieve kanten van veranderingen ziet?
  • soms niet ‘handig’ is in de aanpak van zaken of met andere mensen samenwerkt of communiceert?
  • niet altijd durft te doen wat je eigenlijk zou willen doen?
  • meer piekert dan je zou willen?

Dan is de RET methode echt iets voor jou. De RET kan je helpen als je anders wilt handelen dan je nu doet, of als je anders wilt voelen dan hoe je nu voelt. Natuurlijk is de RET geen ‘wondermiddel’, maar het werkt heel goed om je eigen overtuigingen te onderzoeken en bij te stellen.


Praktisch

Soms kan de RET wat ‘zweverig’ overkomen. Vooral voor mensen die niet gewend zijn om hun eigen gedachten, gevoelens en overtuigingen te onderzoeken. Maar in de praktijk blijkt de RET echt te helpen om je vrijer te voelen in het doen wat je wil. Zowel privé als in werk kan het diverse voordelen hebben. Heel praktisch dus, en absoluut niet zweverig.


Wat je leert met de RET-methode

Het belangrijkste leerresultaat is de vaardigheid om belemmerende gedachten en overtuigingen om te zetten in helpende gedachten. Daarnaast leer je in mijn training te herkennen op welke momenten het zinnig is om de RET toe te passen (het zogenoemde ‘retten’), om tijd te maken voor de RET, om te achterhalen welke gedachten je vooral belemmeren, om het wenselijke gedrag te formuleren en om dat ook daadwerkelijk toe te passen. In de training gebruik ik zowel standaardvoorbeelden als eigen voorbeelden van iedere individuele deelnemer. Je leert niet alleen van je eigen oefening, maar ook van de oefening van de andere deelnemers.


Ervaring met RET?

Als je al eens eerder hebt geleerd om de RET toe te passen kan het nog altijd zinvol zijn om er opnieuw aandacht aan te besteden. Het blijkt raadzaam om de RET vaker toe te passen, zeker ook door het gewenste gedrag te ‘oefenen’, te doen wat je zou willen doen.


Informatie

Doorgaans heeft de training RET de volgende opzet:

Duur: twee dagen

Tijd: 9.00 - 17.00 uur

Groepsgrootte: 6 - 10 personen

Locatie: omgeving Leiden of Utrecht


Kosten

De precieze kosten hangen af van de invulling van de training.


Planning

De training RET kan vanaf twee weken na de opdrachtbevestiging starten.


Aanmelden

Ik nodig je van harte uit om vrijblijvend meer informatie te vragen, ook als je alleen advies wil over wel of geen deelname aan de training. Stuur een mail naar info@maartenstoffers.nl of bel naar 06-50944291.